Follow us

Blvck Bundoo

На 38 години тя за първи път е диагностицирана с меланом

На 38 години тя за първи път е диагностицирана с меланом

От Джули Маркс, 18 септември 2020 г.

Как лъчевата терапия помага за лечение на метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Това лечение е един от вариантите за напреднал плоскоклетъчен карцином.

От Джули Маркс, 16 септември 2020 г.

По -нисък риск, по -голяма опасност: Какво трябва да знаят цветните хора за рака на кожата

Ракът на кожата е по -рядко срещан при цветнокожи хора, но когато се случи, резултатите им са драстично по -лоши.

От Melba Newsome 15 септември 2020 г.

Насоки за грижа за метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Когато плоскоклетъчният карцином се разпространява, има лечения, които могат да помогнат.

От Джули Маркс, 31 август 2020 г.

Как химиотерапията помага за лечение на метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Ако вашият плоскоклетъчен рак на кожата се е разпространил, Вашият лекар може да препоръча химиотерапия.

От Джули Маркс, 24 август 2020 г.

Правилната шапка може да помогне за предотвратяване на рак на кожата

Научете как да изберете шапка, която осигурява най -добрата защита срещу вредното UV лъчение на слънцето

От Ева Кашук, 14 юли 2020 г.

Рак на кожата и бременност: Какво трябва да знаете

Ето какво трябва да знаете, ако сте диагностицирани с рак на кожата по време на бременност.

От Джули Маркс, 7 юли 2020 г. “

Използването на имуносупресори за IBD може да увеличи риска от рак на кожата. Всекидневно здраве

Ракът на кожата е най -често срещаният рак, диагностициран в Северна Америка, според Националния институт по рака, и въпреки че всички са изложени на риск, хората с някои хронични заболявания може да се наложи да бъдат особено бдителни относно защитата от слънце.

Някои минали проучвания показват, че хората, живеещи с възпалително заболяване на червата (IBD), които са приемали тиопурини – имуносупресивни лекарства като азатиоприн или меркаптопурин – са изложени на повишен риск от развитие на немеланомен рак на кожата (NMSC) и меланом, което е по -рядко срещано и повече живот -заплашително.

Но систематичен преглед, публикуван през май 2020 г. в списание JAMA Dermatology, не открива значителна връзка между имунотерапевтичното лечение и повишения риск от рак на кожата при пациенти с възпалителни състояния като IBD, псориазис и ревматоиден артрит. Противно на предишни изследвания, които предполагат, че потискането на имунната система би направило тялото по -уязвимо за получаване на рак на кожата, проучването през 2020 г. не открива статистически значими връзки между тях.

Според Мишел А. Уиър, доктор по медицина, асистент по клинична дерматология в Penn Medicine във Филаделфия, важно е да се прави разлика между меланом и немеланомен рак на кожата, когато се разглежда рискът от рак на кожата за хора с IBD.

“Доказано е, че много имуносупресивни терапии, които обикновено се използват за лечение на пациенти с болестта на Crohn, увеличават риска от немеланомен рак на кожата, който включва базално -клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином”, казва д -р Weir. „Този ​​риск се увеличава, когато вземете предвид фактори, които не са IBD, като по-възрастна възраст, количество и интензивност на UV излагане през целия живот и тип кожа. ”

Новото проучване разглежда само риска на пациентите от меланом.

Докато пациентите с Crohn’s могат да имат повишен риск от някои видове рак на кожата, независимо дали този повишен риск се дължи единствено на IBD или на имуносупресивна терапия, е трудно да се разграничи, отбелязва Weir.

Йоанис Икономиу, доктор по медицина, гастроентеролог от Rush Center for Crohn’s и Colitis в Чикаго, Илинойс, казва, че има доказателства за меланоми, възникващи в области на тялото, които са били многократно изгаряни от слънцето. Някои изследователи смятат, че това може да се дължи на дефектна имунна система, която не успява да улови и насочи раковите тумори, или че увеличеното възпаление в тялото може да направи кожата по -податлива на излагане на слънце.

Други предполагат, че по -високата честота на рак на кожата при хора с IBD може да е свързана с факта, че те посещават здравни заведения по -често от общото население, така че има по -голям шанс ракът на кожата да бъде открит. Докато не бъдат проведени повече проучвания с по -големи групи пациенти, отбелязва проучването през 2020 г., няма да знаем със сигурност дали биологичните терапии за често срещани възпалителни заболявания като болестта на Crohn могат да повлияят на риска от развитие на рак на кожата.

„Казваме на нашите пациенти, които са на имуносупресивни лекарства, че трябва да бъдат особено внимателни относно защитата от слънцето и да посещават по -често дерматолог“, казва Ед Лофтус -младши, гастроентеролог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота.

Лекарите и изследователите са съгласни, че рисковете от неприемането на лекарства за ВЗК обикновено надвишават рисковете от развитие на рак на кожата. Те препоръчват на пациентите да ходят на редовни прегледи при дерматолог, както и да вземат мерки за защита от слънцето.

„Контролирането на възпалението в тялото е изключително важно за поддържане на цялостното здраве на пациент с IBD, тъй като намалява риска от усложнения, инфекции и други видове рак“, казва Weir. „Наблюдението на рака на кожата с ежегодни кожни проверки се препоръчва за всички пациенти на имуносупресивна терапия. Редовните посещения при дерматолог могат да доведат до ранно откриване на рак на кожата, което обикновено може да се управлява с прости намеси. ”

Други фактори, които могат да ви изложат на повишен риск от рак на кожата, са:

Светла кожа Тенденция към атипични бенки Възраст История на болезнени или лоши слънчеви изгаряния Работна среда на открито Семейна история на рак на кожата

СВЪРЗАНИ: Защо спирането на лекарствата за болестта на Crohn е рисковано

Как да се предпазите от слънцето

Проучване, публикувано в Journal of Skin Cancer през февруари 2016 г. установи, че въпреки че хората с IBD са склонни да бъдат добре информирани за рака на кожата и да знаят за тревожните характеристики на кожата, те не винаги използват подходящи мерки за защита и превенция на кожата. Проучването, което установи, че хората над 40 -годишна възраст са постигнали по -високи резултати в превантивните познания и че жените са постигнали по -високи резултати в защитата на кожата от мъжете, насърчава здравните специалисти да засилят профилактиката на рак на кожата сред пациентите с IBD.

Ето няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от рак на кожата:

Избягвайте пряка слънчева светлина, особено между 10 а. м. и 4 стр. м. Използвайте слънцезащитен крем (SPF 30 или по -висок), дори когато е облачно. Не тенете и не използвайте кабинки за тен. Носете защитно облекло и широкопола шапка на слънчева светлина. Често преглеждайте кожата си, за да проверите за подозрително изглеждащи бенки, лезии или люспести петна по кожата. Правете ежегодни прегледи на кожата или по -чести, в зависимост от съвета на вашия дерматолог.

СВЪРЗАНИ: 10 продукта за грижа за слънцето, които дерматолозите обичат

Допълнителен доклад от Кейтлин Съливан.

Абонирайте се за нашия бюлетин за болестта на Crohn!

Най -новото в болестта на Crohn

Трябва ли да опитате периодично гладуване, ако имате болестта на Крон?

Прекъсващото гладуване може да помогне на хората да отслабнат и да се хранят здравословно, но има няколко причини хората с болестта на Crohn да искат да го избегнат.

От Блейк Милър, 13 април 2021 г.

В тенденция: Готвене за болестта на Crohn

От Алиса Етие, 13 април 2021 г.

Бременна съм и имам IBD-трябва ли да си направя ваксина срещу COVID-19?

От Натали (Спарацио) Хейдън 3 март 2021 г.

Най -добрият съвет на Крон за 2021 г.

Хората с Crohn’s предлагат своите най -добри съвети за управление на възпалително заболяване на червата.

От Блейк Милър, 16 февруари 2021 г.

12 начина да премахнете пристъпа на Крон

Една жена споделя най -добрите си съвети за справяне със симптомите – физически и емоционални – на пристъп.

От Сара Чоуири Симкин, 20 ноември 2020 г.

11 Основни кабинети за хора с болестта на Крон

Дръжте тези лекарства и консумативи без рецепта под ръка, за да предотвратите симптомите си.

От Colleen de Bellefonds, 5 август 2020 г.

Най -добрите смутита за хора с Crohn’s

Смутитата предлагат изобилие от витамини и минерали в лесно смилаема форма.

От Джил Уолдбийзер, 5 август 2020 г.

Справяне със загубата, докато живеете с IBD

От Натали (Sparacio) Hayden 26 юни 2020 г.

Какво трябва да знаят мъжете за болестта на Crohn

Крон може да повлияе на физическото и психическото здраве на мъжете по уникални начини.

От Colleen de Bellefonds, 26 май 2020 г.

Какво трябва да знаете за телемедицината, ако имате Crohn’s

Разберете как назначенията на виртуални лекари могат да ви помогнат да управлявате възпалително заболяване на червата.

От Colleen de Bellefonds, 26 май 2020 г. Вижте всички

Новите насоки осигуряват рамка за профилактика и лечение на рак на кожата. iStock

Ракът на кожата е най -често срещаният рак в Съединените щати и 1 от 5 американци ще развият рака през живота си, според Американската академия по дерматология (AAD). Щастливата новина е, че лечението е изключително ефективно, извършва се амбулаторно и не оставя белези.

Насоките за рак на кожата, публикувани от AAD през януари 2018 г. и публикувани в списанието на Американската академия по дерматология, сочат към драматичното нарастване на базално -клетъчния и плоскоклетъчен (немеланом) рак на кожата – както и значението на ранното откриване и лечение, и най -добрите начини за предотвратяване на тези видове рак.

Немеланомният рак на кожата понастоящем засяга около 3, 3 милиона американци всяка година, според Американското раково общество (ACS). ACS приписва това покачване на по -добър скрининг, повече излагане на слънце и увеличаване на продължителността на живота.

„Добрата новина е, че ако базално -клетъчните или плоскоклетъчните ракови заболявания се открият, когато са много малки, и двете са много лечими, безопасно и лесно, в офис, без белези“, казва д -р Мурад Алам, съпредседател на комисията по насоки на Академията и заместник -председател на катедрата по дерматология в Северозападна медицина в Чикаго.

Насоките до голяма степен се фокусират върху лечението на „по -прости лезии“, според д -р Алам.

Сред препоръките в насоките:

Операцията трябва да бъде основата на лечението на тези видове рак, извършвана от сертифициран от борда дерматолог. Местоположението и размерът на рака ще определят най -добрата стратегия за лечение. Може да се използва проста ексцизия, операция по Моос или кюретаж и електродесикация. Операцията на Mohs има 99 процента излекуване за рак на кожата, който не е лекуван преди, според Фондацията за рак на кожата. „Радиацията при лечението на рак на кожата е спорна област“, ​​казва Алам и добавя, че „определено не е първа линия. ”Едно място, където това може да бъде опция, е за„ много възрастни пациенти. “„ Над врата, операцията на Моос има най -висок процент на излекуване “, казва Дейвид Дж. Лефел, д -р, началник на дерматологичната хирургия и кожната онкология в Медицинския факултет на Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът. „Под врата, правилното изстъргване, изгаряне и изрязване“ се използват по -често, добави той. Д -р Лефел също призовава пациентите да дойдат, ако имат незарастваща рана по кожата си, нещо, което е относително незначително, ако бъде диагностицирано по -рано. Панелът препоръчва също така хората всяка година да се подлагат на преглед на кожата на цялото тяло от сертифициран от борда дерматолог, което е особено важно за пациенти, които вече са имали немеланомен рак на кожата. Препоръчва се също да се избягва обедното излагане на слънце, да се носи защитно облекло и да се използва широкоспектърен водоустойчив слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF. Всеки също трябва да извършва редовни кожни самоизпити, за да открие рака на кожата рано, когато е най-лечим. Ако се идентифицира ново или нарастващо място или се променя, сърбеж или кървене, те трябва да си запишат час при дерматолог.

Пропуснато от насоките е лечението с лазерна терапия или електронна брахитерапия, което според панела с насоки няма достатъчно доказателства.

Въпреки че по-голямата част от насоките се отнасят до локален рак на кожата, панелът обърна внимание на нови лечения на хоризонта за животозастрашаващи, напреднали базално-клетъчни ракови заболявания, които не могат да бъдат лекувани само с операция.

Инхибиторите на PD-L1 са били използвани за лечение на меланом и недребноклетъчен рак на белия дроб и са показали, че са ефективни при лечение на някои пациенти както с базално-клетъчен, така и с плоскоклетъчен рак.

През септември 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на лекарство, наречено Libtayo, което е насочено към PD-1 пътя, за лечение при пациенти с метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином.

Допълнителен доклад от Джесика Мигала.

Най -новите при рак на кожата

Правилната шапка може да помогне за предотвратяване на рак на кожата

Какви лекари и специалисти лекуват рак на кожата?

Говорещ рак на кожата: Речник на термините, използвани за описание на симптоми, тестове, лечения и др.

Абонирайте се за нашия бюлетин за грижа за рака!

Най -новото в рака на кожата

14 страхотни слънцезащитни продукти за цветни хора

Търсите слънцезащитен крем, който да работи с тъмна кожа? Ние ви покриваме.

От Melba Newsome 17 март 2021 г.

Гени за риск от рак: Всичко, което трябва да знаете за XPC

Какво е XPC генът?

От Джули Маркс, 5 февруари 2021 г.

Всичко, което трябва да знаете за PTCH1

PTCH1 е един от шепата гени, които повишават риска от рак на кожата.

От Джули Маркс, 4 февруари 2021 г.

Как се лекува кожен плоскоклетъчен карцином?

Ако плоскоклетъчният карцином е уловен достатъчно рано, обикновено е лесен за лечение.

От Джули Маркс, 18 септември 2020 г.

Как лъчевата терапия помага за лечение на метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Това лечение е един от вариантите за напреднал плоскоклетъчен карцином.

От Джули Маркс, 16 септември 2020 г.

По мнение за потенциалекс -нисък риск, по -голяма опасност: Какво трябва да знаят цветните хора за рака на кожата

Ракът на кожата е по -рядко срещан при цветнокожи хора, но когато се случи, резултатите им са драстично по -лоши.

От Melba Newsome 15 септември 2020 г.

Насоки за грижа за метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Когато плоскоклетъчният карцином се разпространява, има лечения, които могат да помогнат.

От Джули Маркс, 31 август 2020 г.

Как химиотерапията помага за лечение на метастатичен кожен плоскоклетъчен карцином

Ако вашият плоскоклетъчен рак на кожата се е разпространил, Вашият лекар може да препоръча химиотерапия.

От Джули Маркс, 24 август 2020 г.

Правилната шапка може да помогне за предотвратяване на рак на кожата

Научете как да изберете шапка, която осигурява най -добрата защита срещу вредното UV лъчение на слънцето

От Ева Кашук, 14 юли 2020 г.

Рак на кожата и бременност: Какво трябва да знаете

Ето какво трябва да знаете, ако сте диагностицирани с рак на кожата по време на бременност.

От Джули Маркс, 7 юли 2020 г. “

Излагането на слънце е най -големият рисков фактор за рак на кожата. iStock

Дерматолозите и оцелелите от рак на кожата подчертават, че не е късно за почитателите на слънцето да възприемат навици за защита от слънцето-и отсега нататък да бъдат особено бдителни относно превенцията на рака на кожата, включително рутинните прегледи.

Трейси Калахан, например, е пациент, превърнат в защитник на рака на кожата. Калахан, обучена медицинска сестра със светла кожа и много бенки, имаше страхотни навици да избягва слънцето на тридесетте си години, но в младостта си тя използваше солариуми, за да постигне бронзов блясък.

На 38 години тя за първи път е диагностицирана с меланом. В ранните си четиридесет е диагностицирана още три пъти. Калахан приписва успешното й възстановяване на ранно откриване и скрининг.

Оттогава Калахан е посветила живота си на профилактика и осведоменост за рака на кожата и стартира нестопанска организация, наречена Фондация за меланома на полка Doma Mama. Обединявайки си усилия с други организации като Melanoma Research Alliance, тя казва, че нейната цел е да обучи хората за това как да бъдат в безопасност на слънце и как да следят за признаци на рак на кожата.

Register

Have an account?